Suppen over het water

Overal kun je suppen, als er maar water is!

De oorsprong van suppen

‘Stand-up-paddle’ is waar het voor staat. Deze sport is ontstaan in Hawaii, waar de techniek gebruikt wordt door de lifeguards. Hierbij wordt de sup plank gebruikt om op te staan en de paddel om rustig over het water te bewegen. Doordat er niet liggend gepaddeld hoef te worden kan de overzicht goed gehouden worden over de zwemmers. Daarbij de mensen in het water makkelijk in de gaten gehouden worden

Suppen voor beginners

Met een sup board heb je gearantie op veel waterplezier. Natuurlijk ga je wel eerst moeten oefenen voordat je de basistechnieken door hebt. Op het begin zal een sup wat onwennig aanvoelen, maar er is een instructeur in de buurt die je hierbij helpt!

Paddels bij een supboard:
De grootte van zowel het supboard als de peddels zijn afhankelijk van je eigen lichaamslengte en gewicht. Informeer daarom even goed voordat je het water op gaat, anders wordt het een moeilijk middag.

Het weer:
Mocht het koud zijn, vergeet dan geen wetsuit aan te doen bij supping! Bedek daarnaast het hoofd en de voeten, omdat je via deze twee plekken het snelste afkoelt. Bij mooi weer vergeet je niet in te smeren en draag ten alle tijden beschermende kleding.

Denk aan veiligheid:
Ga liever niet alleen het water op en draag sup kleding, vooral als je niet ervaren bent, een drijfvest. Daarnaast raden we je ook aan om als onervarene altijd eerst een sup les op het water te nemen. Zo weet je direct over de sup zones die vastgesteld zijn voor de suppers en kan je gerust op avontuur gaan! 

Deel deze pagina

Sup basistechnieken

De basis voor het suppen begint bij de een goede houding op de supplank en de juiste stand van de voeten op het board. Daarna word je begeleid om op je knieën te zitten op het subben. Vervolgens word je geholpen om vanaf de zithouding te gaan staan op je sup plank. Zet je voeten direct op schouderbreedte en je ziet dat het direct makkelijk wordt. Buig de knieën licht en paddel met de armen recht. Wanneer je dit door hebt, ben je al een echte supper en zal het nog steeds vallen en opstaan zijn! 

Sup basistechnieken

De plank die je als eerst krijgt heet een allround plank. Dit zijn wat lichtere boards die makkelijker evenwicht houden op het water. Zo leer je het sneller en is de sup plank ook direct geschikt voor verschillende soorten wateren. Hiermee kun je suppen om rivieren, meren en zelfs op de open zee!

Wat is suppen?

Suppen is het voortbewegen over het water op een sub plank. Doormiddel van roeibewegingen met de paddels kan de supper zich voortbewegen over het water. Het is een laagdrempelige watersport en daarom leuk om te doen!

wat betekent sup?

Subben staat voor ‘Stand-up-paddle’ is. Dit komt door dat je met paddles op een supboard staat en je zo rustig rond kan dobberen op het water.