Zeilen op een echte zeilboot

Spelen met de wind en zeilen op de mooiste wateren

Zeilen

Het draait vooral om plezier hebben op het water, je vrij voelen en versteld staan van de snelheden. Doormiddel van de wind die opgevangen wordt door de zeilen van de boot, wordt de richting en de snelheid van de boot bepaald.

Er worden verschillende technieken gebruikt  om te kunnen spelen met de wind en zeilen. Daarbij komt een hoop mankracht kijken en is het handig om kracht te combineren met technieken. Eenmaal alles onder de knie valt het op dat er weinig tot geen lomp geweld gebruikt hoeft te worden, maar dat alles eigenlijk met soepele bewegingen voor elkaar gekregen kan worden.

Op welke zeilboot leren zeilen

 Met een kleine zeilboot varen of een wat grotere catamaran, wat is het verschil?

Er zijn verschillende boten waarmee je kunt zeilen, Daarvoor worden de zeiltermen gebruikt. Niet iedere boot is gelijk hendel baar voor beginners.

Vaak weet je als beginnende zeiler nog niet goed wat je moet doen of wanneer je het moet doen. Daarom is het handig om klein te beginnen als je het alleen gaat doen.

Vaak wordt zeilen geleerd op kleinere zeilbootjes die plek bieden voor 2 tot 4 man. Na eenmaal wat ervaring te hebben opgedaan zou het mogelijk zijn om op een echte zeiljacht mee te varen, Bekijk de type zeilboten bij de meest gestelde vragen!

Waar zeilen

Zeilen kan op heel veel plekken. Zowel wordt zeilen Nederland aangeboden als in de landen erom heen heb je de mogelijkheid om te zeilen. Vaak weet je alleen niet waar of hoe je het kan regelen, omdat er nogal veel voor nodig is om het water op te kunnen en het daadwerkelijk te doen. Daarom hebben we speciaal voor jou een overzicht opgesteld. Het enigste wat je hoeft te doen is bepalen hoe ver je wil reizen voor het beleven van een zeilervaring!

Verschil tussen booten schip

Als eerst heeft het te maken met de grote van de boot. Daarnaast ken je het misschien wel uit de films waarbij de grote boten aangedreven worden op wind. Dit zijn in principe ook zeilboten, maar waarschijnlijk niet de boten waar jij op gaat leren zeilen. Daarnaast worden boten gebruikt voor plezier en worden schepen gebruikt voor een andere avontuur.

Meest gestelde vragen over type zeilboten

Welke type zeilboot past bij mij?

Er zijn 5 verschillende type zeilboten

  1. Optimiser
  2. Learling
  3. De Valk
  4. Laser Pico
  5. RS Feva

Optimiser

Dit is de boot die je gaat helpen als je nog nooit gezeild hebt. Deze boot is hier geschikt voor door de hogere randen, waardoor jij je veiliger voelt en niet snel omslaat. Deze boot is geschikt voor 1 persoon. 

Learling

Deze boot is zowel voor beginners als gevorderde zeilers, doordat de boot wat lager is en goed wind vangt.

De Valk

Graag met gezelligheid leren zeilen, dan is deze boot perfect. De valk zeilboot biedt ruimte voor 2 tot 4 personen, waardoor je ook direct samen kunt werken om de boot voorruit te helpen. 

Laser Pico

Als je van snelheid houdt, dan is deze zeilboot perfect voor jou. Daarnaast biedt het ook nog eens de mogelijkheid om met z’n 2e op de boot te kunnen zitten. Het is wel zo dat deze boot alleen door de ervaren zeiler bevaren mag worden, door de moeilijkheid van het sturen.

RS Feva

Ook deze boot is voor de zeiler met wat meer ervaring. Dit komt door de zeilen die groter zijn en dus meer windvangen. Verder is de boot wel net iets kleiner dan de laser pico, maar biedt alsnog plek voor 2 personen.