Opzoek naar een leuke voorstelling in een theater bij jou in de buurt? 

De beste plek in het theater!

Nederland heeft een aantal grote theaters waarin de beste voorstelling worden opgevoerd. Het theater die jij zoekt kan zowel in de grotere als kleinere steden zitten. Daarnaast zijn er in Nederland meer dan 55.000 voorstellingen per jaar. De ze theatervoorstellingen trekken Zo een 19 miljoen bezoekers. Daardoor valt het op dat het aantal bezoekers jaarlijks stijgt en meer mensen het dus leuk vinden om theatervoorstellingen te bezoeken. Het grote aanbod maakt het niet altijd even makkelijk om direct te vinden wat jij zoekt. Daarom hebben wij ervoor gezorgd dat je een duidelijk en makkelijk overzicht hebt van verschillende voorstellingen. Kijk gauw verder naar de theater en theatervoorstelling die bij u past!

Theater bezoeken bij je in de buurt?

Wij hebben speciaal voor jou een overzicht gemaakt van de voorstellingen en theater die mogelijk bij je. Wij begrijpen begrijpen dat het niet altijd even makkelijk is om een voorstelling of theater te vinden die bij je past. Dit heeft mede te maken met de genre en afstand gecombineerd met de prijs die je betaalt voor een theater ticket. Bekijk daarom gerust het aanbod en wellicht vind je een voorstelling die perfect bij je past.

Theatervoorstelling bezoeken met beschikbare kortingen?

We willen er ook voor zorgen dat je niet te veel betaald voor entertainment. Daarom zou het zonde zijn als je theater tickets koopt zonder de korting te verzilveren voor de theatervoorstelling die jij wil bezoeken. Naast de kortingsacties willen we je graag helpen bij het maken van de keuze. Bekijk daarom de handige reviews om te bepalen of dat de theatervoorstelling daadwerkelijk bij je past.

Theater Nederland top 10

De Nederlandse theaterwereld kent vele grote theaters. Door het groot aantal theatervoorstellingen in Nederland, kan het bijna niet anders dan dat er onderwerpen worden aangesneden die dicht bij je interesses liggen. Daarnaast zijn er een aantal theaters die je bezocht moet hebben. Om je vooruit te helpen met vinden van een geschikte theater en theatervoorstelling, hebben wij hier de top 10 theater Nederland met beschikbare kortingsacties opgesomd.

1. Afas Circustheater
2. DeLaMar Theater
3. Beatrix Theater

4. Koninklijk theater Carre 
5. Luxor Theater 
6. De Kleine Komedie
7. Schouwburg Tilburg
8. Eindhoven Parktheater 
9. Theater Amsterdam
10. Theater het Vrijthof


1. Afas Circustheater |  in Scheveningen
De bekendste theater van Nederland is het AFAS Circustheater in Scheveningen. Zij opende haar deuren in 1904 als een circus, wat 60 jaar heeft mogen bestaan. Hierna werd het gebouw door Stage Entertainment  overgenomen van de overheid voor symbolische waarden van 1 Euro, met als voorwaarde dat het zou worden gebruikt als theater. Zo gezegd, zo gedaan. Nog steeds wordt dit gezien als een perfecte locatie om de grootste voorstellingen op te voeren. Dit komt mede door het chique gebouw en de 6.000 zitplaatsen.

 

2. DeLaMar Theater | in Amsterdam
Een prachtige theater in het centrum van Amsterdam. Het pand heeft al vele functies gehad. Zo werkt het in 1887 geopend als school voor het lager onderwijs. Toen het werd afgekeurd als huisvesting voor een school, werd het de opslag van decors, gebruikt door Stadsschouwburg. Vele jaren later beschikt het over 2 zalen met 1.500 stoelen.

Zaal 1: 949 stoelen
Zaal 2: 601 stoelen

3. Beatrix Theater | in Utrecht
Het Beatrix Theater wordt overdag vaker gebruik als congreszaal. Het staat vooral bekend als theater waarin verschillende theatervoorstellingen opgevoerd worden. In 1970 werd de theater gebouwd met 1.100 zitplaatsen. Inmiddels is er veel verbouwd aan het pand, dit deels door het gevonden asbest in het achtergebouw. Nu, vele jaren later beschikt het Beatrix Theater in Utrecht over maar liefst 1.500 zitplaatsen. 

4. Koninklijk theater Carre | in Amsterdam
Dit Theater kent een rijke geschiedenis met veel gebeurtenissen. Al in 1879 stond het bekend als ‘Koninklijk Nederlandsch Circus Oscar Carré’ waar de wintervoorstellingen van het circus opgevoerd werden. Tegenwoordig weten we niet beter dan dat het voornamelijk gebruikt wordt voor theatervoorstellingen, maar pas na het overlijden van Oscar Carré werd het pand opengesteld voor optredens van verschillende soorten voorstellingen. Er is dus erg veel veranderd door de tijd heen voor het Theater Carré, net zoals het aantal zitplaatsen waarbij de teller op dit moment staat op 1.756 zitplaatsen. 

5. Luxor Theater | in Rotterdam
Het Luxor theater is gebouwd in 1917. Dit wil zeggen dat het al meer dan 100 jaar bestaat en dus heeft een vaste waarde in Rotterdam opgebouwd door de jaren heen. Het theater werd gebouwd als bioscooptheater, die direct veruit de grootste van Nederland was. In 1972 werd besloten dat het pand een verbouwing nodig had, 4.5 miljoen euro en een aantal maanden verder werd het Luxor theater opnieuw geopend. Het aantal zitplaatsen was hierdoor vergroot tot ene totaal van 909. Vele jaren verder werd het aantal zitplaatsen nog een verhoogd, waardoor het Luxor theater nu beschikt over 1527 zitplaatsen

6. De Kleine Komedie | in Amsterdam
Veel mensen omschrijven deze theater als klein maar gezellig. Het pand is blijven bestaan voor theater ondanks de vele tegenslagen die het gekend heeft. Of het nou brandgevaar was of dat de subsidies gestopt werden, de cabaretiers stonden altijd op om dit Theater te helpen. Dit heeft mede te maken met de meeste cabaretiers hier hun doorbraak hebben gehad.

7. Schouwburg Tilburg | in Tilburg
In 1910 waren er concrete plannen om een schouwburg te bouwen in Tilburg, helaas was hier te weinig geld voor. Gekeken naar de kosten, werd er in 1928 besloten om een voormalig textielfabriek om te bouwen tot schouwburg met 700 zitplaatsen. Door het authentieke interieur heeft het stadsschouwburg een plekje op de nationale lijst van bijzondere naoorlogse gebouwen en is het bekroond tot rijksmonument. 

8. Eindhoven Parktheater | in Eindhoven
Het Parktheater in Eindhoven is geopend in 2007. Dit maakt het een van de nieuwste theater van Nederland. Deze theater bestaat uit verschillende zalen met:

Hertog-jan zaal: 950 zitplaatsen
Philipszaal: 520 zitplaatsen
De Kameleon: 250 zitplaatsen
Het Parktheater staat bekend om de diversiteit in theater wat opgevoerd wordt. Daarom is er veel aanloop van bezoekers buiten Eindhoven.

9. Theater Amsterdam | in Amsterdam
De insteek van Theater Amsterdam, is om theatervoorstellingen door te laten spelen zolang het publiek er behoefte aan heeft. Dit is de enigste van zijn soort in Amsterdam. Daarnaast worden de grootste voorstellingen hier gehouden waarbij je kan denken aan de voorstelling: Het ‘dagboek van Anne’ en De ‘soldaat van Oranje’. In totaal heeft theater 750 zitplaatsen.

10. Theater aan het Vrijthof | in Maastricht
Dit theater is gebouwd achter het Generaalshuis, wat diende als stadspaleis in 1908. Niet alleen wordt het gebruikt voor theatervoorstellingen, maar ook als concertzaal en stadsschouwburg in de gemeente Maastricht. De multifunctionele zaal zorgt dus voor veel diversiteit en een breed programma. In totaal kunnen er zo een 915 mensen zitten in de grote zaal en 110 in de kleine zaal.

Wat is een theater?

Er wordt veel gesproken over theater, maar wat is theater? 

Het bekende woord ‘theater’ is afkomstig uit het oud-Grieks, ‘Theatron’, wat betekend: ‘Naar een bepaalde plaats kijken’

In deze tijd wordt Theater gebruikt als verzamelnaam van verschillende kunstvormen. Deze kunstvormen worden aan het publiek getoond, wat ook wel ‘opvoeren’ wordt genoemd. 

*Bekijk: ‘Welke theatersoorten zijn er ?’ voor de verschillende kunstvormen.

Welke theatersoorten zijn er

Ver voordat onze jaartelling begon, maakte de Grieken al zo gehete theatervoorstellingen tijdens de festivals. Er kan alleen van theater worden gesproken als een één persoon of een groep spelers optreedt voor een publiek. Dit omvat zich in volgende kunstvormen, namelijk:

- Mime

- Dans (Modern en Ballet)

- Zang (Opera)

- Cabaret (Comedy)

- Toneel (Musical en Tragedie)

Wat is Broadway?

Broadway is een straat in het theaterdistrict van New York. Tegenwoordig is het een begrip geworden, wat staat voor: de meest professionele theater genre van Amerikaanse theater.

Bij deze theater genre van Broadway draait het voornamelijk om de uitvoering van een musical of toneelstuk. Deze theatersoorten doen het in Amerika erg goed en trekken volle zalen. In Amerikaanse begrippen is dit een publiek wat bestaat uit 500 mensen.  

 

Wat is de top 10 beste Nederlandse cabaretiers?

Nederlandse cabaretiers Top 10

1. Youp van ’t Hek
Geboren in: 1954
Wist je dat: Volgens hemzelf maakte hij de beste grap uit zijn carrière in zijn eindejaarshow van 1989, waarin hij Buckler bier (van Heineken) belachelijk maakte. Het gevolg hiervan was dat de verkopen sterk daalde en Heineken uiteindelijk besloot de bierfabrikant het bier uit de schappen te halen.

2. Jandino Asporaat
Geboren in: 1981
Wist je dat: Jandino maakt niet alleen comedy, maar heeft ook een aantal liedjes geschreven als songwriter en artikelen geschreven als journalist. Hij publiceerde zijn eerste schrijfwerk in een artikel in de Volkskrant. Daarnaast heeft hij ook een kledingwinkel in het centrum van Delft.

3. Najib Amhali
Geboren in: 1971
Wist je dat:
De bijnaam van Najib ”Marokkaan uit de Jordaan” is.

4. Theo Maassen
Geboren in: 1966
Wist je dat: Een aantal jaar was het onbekend wie de beker van PSV had gestolen, die was gewonnen in de EUFA-Cup. Theo Maassen maakte bij een tv-talkshow bekend, door de beker op tafel te zetten, dat hij hem gestolen had. Nadat hij hiervoor werd aangeklaagd, maakte Studio Voetbal bekend dat hij de tweede prijs van de UEFA Supercup ook had gestolen.

5. Hans Teeuwen
Geboren in: 1967
Wist je dat:
Hans Teeuwen in 2006 een carrière switch heeft gemaakt, van cabaretier naar jazz-zanger.

6. Jochem Myjer
Geboren in: 1977
Wistje dat:
Jochem Myjer schrijver is van het kinderboek ‘De Gorgels’. Dit heeft in 2016 de Nederlandse Kinder Jury gewonnen.

7. Guido Weijers
Geboren in: 1977
Wist je dat:
Het nummer ‘Geld maakt niet gelukkig’ is geschreven en gezongen door Guido Weijers.

8. Tineke Schouten
Geboren in: 1945
Wist je dat:
Tineke bij haar 25-jarige jubileum is geridderd tot officier in de orde van Oranje-Nassau.

9. Jörgen raymenn 
Geboren in: 1972
Wist je dat?
Jörgen raymenn zijn eigen restaurant heeft. Die door hem is opgezet voor zijn carrière als caberatier

10. Peter Pannekoek
Geboren in: 1986
Wist je dat:
Peter Pannekoek met zijn voorstelling ‘Zacht van binnen’ de Nederlandse Hoop heeft gewonnen? Dit is de prijs voor beste de cabratier.